Cuina oberta o cuina tancada?

A l’hora de fer tant una reforma integral a casa com el projecte d’un habitatge nou és normal que ens sorgeixin molts dubtes pel que fa a la seva organització. Tot i això, una de les últimes tendències és la d’obrir la cuina al saló. En aquest cas també sorgeixen preguntes pel que fa a la separació de la cuina. Per exemple, si és millor la cuina oberta o tancada al saló o com la podríem integrar.

En aquest post intentarem ajudar-te a resoldre els dubtes, per això us parlarem dels avantatges i els desavantatges que podem trobar si decidim optar per una cuina oberta al saló i què hem de tenir en compte.

 

Avantatges d’una cuina oberta

Sensació d’amplitud: Un dels avantatges més grans d’obrir la cuina és la sensació més gran d’amplitud. I és que, en prescindir d’envans i portes, s’aconsegueix una estada oberta i més àmplia visualment. A més, en el cas de cuines i salons més petits, la sensació és més gran.

Lluminositat: Un altre dels principals motius és que amb una cuina oberta al saló s’aconsegueix més llum natural. Especialment si la cuina és molt petita o no té finestres per on entri llum directa. D’aquesta manera també s’aconsegueix un estalvi de llum i, per tant, més eficiència energètica.

Comoditat: Moltes cuines, especialment les petites, no compten amb una taula per menjar i aquesta es troba al saló. Amb una cuina americana, es fa molt més fàcil i ràpid transitar per parar i arreplegar la taula. A més, a l’hora de cuinar o altres tasques també seran molt més còmodes en comptar amb un espai més gran per moure’s.

Millor relació social: Un altre dels avantatges d’una cuina oberta és potenciar la relació entre els habitants i les visites. I és que, encara que cadascú estigui fent una tasca diferent a cada zona, ens permet xerrar i veure què passa a la resta de la casa. A més, si comptem amb una illa, aquesta es pot convertir en un punt de trobada de la vivenda.

Ventilació: Igual que amb la lluminositat, quan una cuina és més aviat petita o sense finestra i l’obrim al saló (que sí que solen tenir), és molt més fàcil generar corrents i ventilació.

Modernitat: Com hem dit abans, cada cop les cuines obertes són més demanades en reformes i noves construccions, per la qual cosa comptar amb una cuina a l’estil americà farà assemblar a casa nostra més moderna i actual.

 

Cuina realiltzada amb el material Totem d’iTOP.

 

Desavantatges d’una cuina oberta

Olors: La majoria de gent quan pensa en cuines obertes, un dels principals inconvenients que hi veu són les olors. I sí, és una realitat. L’absència de parets fa que quan cuinem les olors es reparteixin per altres zones de la casa.

Sorolls: L’altre desavantatge principal són els sorolls. El simple fet de cuinar, col·locar els plats o, fins i tot, els mateixos electrodomèstics quan estan funcionant com la campana extractora o el rentaplats poden molestar a la resta de la vivenda. Per exemple, als que estan veient la televisió al saló, llegint o fent una migdiada.

Despesa energètica: Igual que anteriorment hem dit que gràcies a la lluminositat més gran estalviem llum, també diem que la despesa en calefacció o de l’aire condicionat serà més gran. I és que, com que és una única zona i, per tant, més gran, serà més difícil escalfar o refredar la zona. No obstant això, això també depèn de cada llar, cosa que utilitzi per a això i quant ús li doni.

Humitat: De la mateixa manera que les olors, en cuinar els aliments, especialment en coccions, es pot generar certa humitat que afecti la zona contigua.

Desordre: Si et consideres una persona molt ordenada que ho té tot net sempre, aquest no serà un problema per a tu. Si no, heu de tenir en compte que el desordre d’una zona afecta totes les altres. Especialment el de la cuina, on costa més tenir-ho tot sempre net i endreçat.

Intimitat: Entre els avantatges d’obrir la cuina al saló, hem dit que ens permet relacionar-nos entre zones. Tot i això, pot ser un desavantatge també per a aquells que consideren la cuina o el saló com el seu lloc de seguretat i desconnexió de la resta.

Cuina realitzada amb el material Larsen d’iTOP.

Un cop aclarits tots els avantatges i desavantatges de les cuines obertes, cadascú ha de considerar els aspectes més importants per a si mateix/a al seu dia a dia. Cada persona i llar tenen unes necessitats diferents de la resta, així que haurem de valorar què pesen més en el nostre cas, si els pros o els contres.

Si la teva decisió és optar per una cuina a l’estil americà, la nostra recomanació és que comptis amb una empresa de reformes integrals i experts en interiorisme. D’aquesta manera podran ajudar-te a prendre la millor decisió i fer un projecte adaptat a les teves necessitats.

Si vols explicar-nos el teu projecte i sol·licitar un pressupost per al teu habitatge, pots enviar-nos un correu a lanic@lanic.es. Estarem encantats de poder ajudar-te.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *