Neuroarquitectura: l’arquitectura des del prisma científic

Pot una casa canviar el nostre estat d’ànim? Pot un edifici fer-nos sentir feliços, avorrits, estimulats o angoixats? Aquestes preguntes són complicades de respondre de forma concisa, però hi ha una ciència que estudia de quina manera podem construir d’una forma determinada per poder viure millor: la neuroarquitectura.

Fred Gage, un neurocientífic de l’Institut Salk, sembla haver trobat la resposta: en dissenyar els edificis en què vivim, l’entorn construït canvia el nostre comportament i canvia el nostre cervell. Això explica l’estreta relació entre arquitectura i neurociència i la seva enorme convivència en el disseny d’espais que ajudin a potenciar les experiències de les persones que hi viuen, aprenen i treballen.

 

Entendre com funciona el cervell humà en la cognició i la navegació espacial ens permet incorporar estratègies de disseny que van més enllà de la necessitat de comoditat i rendibilitat.

Gràcies a aquest concepte i a aquest estudi, busquem una evolució en l’arquitectura, descobrint un univers que no només es basa en la funcionalitat per a la nostra vida quotidiana, sinó que hi entra una perspectiva científica que pot millorar la nostra pau mental.

Quines són les variables que afecten neuroarquitectura?

L’arquitectura neuronal estableix una sèrie d’elements clau en el disseny dels espais per garantir que la ment estigui en perfecta harmonia.

Color: la neurociència fa temps que estudia com els colors afecten i afecten el nostre estat d’ànim. Per aquest motiu, és fonamental estudiar els efectes dels diferents colors sobre el nostre cervell d’una manera més eficient. Per exemple, avui sabem que les tonalitats properes a la natura (verd, blau, groc, marró…) redueixen l’estrès i augmenten la sensació de confort.

Il·luminació: La llum natural és essencial per millorar la concentració humana i proporcionar calma. Crea un entorn molt més amigable que el que genera la llum artificial i té un efecte molt positiu en el nostre cervell.

Espais verds: Combinar zones amb llum natural i vegetació ajuda a obrir la nostra ment i millorar el nostre estat d’ànim. Aquests espais són capaços d’alleujar la sensació d’estrès que experimentem quan estem en espais tancats i augmentar la nostra productivitat.

Sostres: Diversos estudis científics han demostrat que les altures dels sostres afecten la concentració i les activitats que realitzem. D’aquesta manera, els sostres més baixos són més propicis per a l’ocupació general i els sostres més alts són més propicis per al desenvolupament del treball creatiu.

Elements arquitectònics: les diferents formes utilitzades en arquitectura també tenen un efecte profund en el nostre cervell. Els espais rectangulars es consideren edificis més petits que els rectangulars, la qual cosa li dona una major sensació de tancament, mentre que els dissenys arquitectònics amb contorns corbats i suaus ens aporten seguretat i comoditat.

A Lanic Concept disposem de 30 materials, amb els seus diferents formats, amb adaptabilitat per vestir els espais adaptant-nos a la idea d’harmonia del client.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *